Китайският президент Си Дзинпин даде необичайно пищно посрещане на  по

...
Китайският президент Си Дзинпин даде необичайно пищно посрещане на  по
Коментари Харесай

Китай разстла червения килим за Макрон, за да спре САЩ

Китайският президент Си Дзинпин даде извънредно охолно посрещане на  по време на неговото държавно посещаване, оповестява " Ройтерс ".

Някои анализатори считат това за знак за все по-настойчивото ухажване от страна на Пекин към основни съдружници в Европейския съюз с цел противопоставяне на Съединените щати.

Двамата водачи посетиха дружно Южен Китай по-рано през днешния ден, където Макрон пи китайски чай със Си в някогашна резиденция на неговия татко в Гуанджоу - административен център на стопански и индустриално мощната провинция Гуандун.

Подобни прояви на Си с гостуващи водачи са необичайност. Дипломати настояват, че това акцентира смисъла, което Пекин придава на тези връзки с основен член на Европейски Съюз, защото търси поддръжка против това, което Си назова " всестранно въздържане, обграждане и угнетяване " от Съединени американски щати.
 Макрон изиска от Си Дзинпин да вразуми Русия
Макрон изиска от Си Дзинпин да вразуми Русия

Френският водач разчита Китай да убеди всички да седнат на масата за договаряния

" Всички начинания на китайската външна политика имат за декор връзките сред Съединени американски щати и Китай , тъй че работата с която и да е страна, изключително със междинни или огромни сили, като Франция, е нещо, към което те ще се стремят, с цел да противодействат на Съединени американски щати ", изясни Джао Суишен, професор по китайски проучвания и външна политика в университета на Денвър.

Анализаторът Ноа Баркин пък означи, че главната цел на Китай е да попречи на Европа да се сближи още повече със Съединените щати .

" В този смисъл Макрон е може би най-важният сътрудник на Пекин в Европа ", уточни той. Френският водач постоянно е считан от дипломатите за значим мотор на основни политики в границите на Европейски Съюз.
 Снимка 613490
Източник:

Макрон пътува до Китай с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като и двамата оказват напън върху Китай по отношение на Украйна, само че не съумяват да изтръгнат обществени промени в позицията на Си.

Все отново Макрон беше посрещнат с всички церемониалности на аления килим.

От друга страна, Фон дер Лайен, която назова Китай " наказателен " в своя сериозна тирада преди пътуването си, не беше посрещната толкоз тържествено на летището, нито беше поканена на всички места дружно със Си и Макрон.

" На всички е ясно, че да си стратегически васал на Вашингтон е задънена улица. Превръщането на връзките сред Китай и Франция в мост за съдействието сред Китай и Европа е от изгода както за двете страни, по този начин и за света, написа през вчерашния ден китайският държавен вестник " Глобъл таймс ".
 Си желае мир в Украйна и постоянни връзки с Европейски Съюз
Си желае мир в Украйна и постоянни връзки с Европейски Съюз

Кризата в Украйна не е проблем сред Китай и Европейски Съюз и той поддържа напъните на европейските водачи

" Малко хвалебствие "

Жан-Пиер Рафарен, някогашен френски министър-председател, който неведнъж е пътувал до Китай, съобщи в коридорите на церемонията по сключване на съглашението в Голямата зала на народа, че част от чара на Си оказва резултат.

" Не е ли дипломацията в един или различен миг малко хвалебствие? " , запита риторично той. " Винаги има малко от това в човешките връзки. Всяка страна си играе с това ".

Във Вашингтон на дипломатическия ангажимент на Китай с Франция се гледа с прочут песимизъм.

Отвъд Украйна, Китай би се насладил на пренареждане, което да го приближи стопански до Европа на фона на влошаващите се връзки със Съединени американски щати. Подобна смяна обаче е малко евентуална на този стадий, обявиха хора, осведомени с мисленето на държавното управление на Съединени американски щати.
 Снимка 613287
Източник:

Вашингтон възприема очаквателен метод към европейските задължения с Пекин за Украйна, настояват източници, поискали анонимност.

Вчера по отношение на войната в Украйна, а Фон дер Лайен заяви, че Си е изразил предпочитание да приказва с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Си обаче не загатна вероятен диалог със Зеленски в формалните изказвания на Китай за неговите мнения след срещите.

Според Баркин не наподобява Макрон да е извлякъл доста от пътуването.

" Макрон, наподобява, вярваше, че може да убеди Си да промени метода си към войната. Той направи редица дарове на Си - осъди спирането на връзките като капан, докара голяма бизнес делегация и удостовери поддръжката си за стратегическа автономност - без да получи съвсем нищо в подмяна ".

Ухажването на Макрон от страна на Китай е част от редица негови дипломатически ходове тази година, защото страната се пробва да се измъкне от сдържането от страна на Съединени американски щати на фона на разликите по отношение на Тайван, войната в Украйна и ръководените от Съединени американски щати ограничавания върху износа на технологии.
 Снимка 613286
Източник:

През актуалната година Китай усили дипломатическите си разноски с 12,2%, а през последните няколко седмици водачи и високопоставени чиновници от Сингапур, Малайзия, Испания и Япония посетиха страната.

Китай способства за през март - Пекин се показа като миротворец в Близкия изток, стимулиран от желанието си да оформи един многополюсен свят.

Ангажиментът сред Китай и Европейски Съюз ще продължи през идващите седмици с висшият представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел и външния министър на Германия, които би трябвало да посетят Пекин.

" Китай и Европа към момента могат да бъдат сътрудници вместо систематични противници или съперници " , акцентира Уан Ивей, шеф на Центъра за европейски проучвания към университета " Ренмин " в Пекин.
 От Пекин Макрон изиска Китай да играе основна роля за мира в Украйна
От Пекин Макрон изиска Китай да играе основна роля за мира в Украйна

Започва тридневната аудиенция на френския водач в Китай
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР